Mitä muuta hevosen kanssa voi tehdä kuin ratsastaa?

Ratsastus on pieni osa arkeani ja myöskin pieni osa yrittäjyyttäni, vaikka olenkin hevosalan yrittäjä ja hevoset asuvat omassa pihassamme. Hevostilallisena ei taas ehdi ratsastaa niin paljon kuin kuvittelisi, koska aikaa menee niin paljon kaikkeen muuhunkin. Lisäksi koen, että ratsastaminen ei ole hevosilleni se kaikista hauskin asia, mitä ihmisen kanssa voi tehdä yhdessä.

Mitä hevosen kanssa sitten voi tehdä ratsastuksen lisäksi?

Hevosen kanssa voi olla. Tätä haluaisin tehdä enemmänkin. Joskus olen niin, että siivoan tarhaa ja hevoset tulevat viettämään kanssani aikaa, jos haluavat. Yleensä Nasu tulee kanssani pihattoon. Me vain olemme siellä. Välillä rapsuttelen. Aurinkoisina päivinä saatan istuskella tarhassa heinälaatikon päällä ja katsella, mitä hevoset puuhaavat. Välillä joku käy siinä, välillä kaikki puuhaavat omiaan ja välillä hevoset hakeutuvat lähelleni rykelmään nukkumaan.

Hevosta voi hoitaa pitkästi. Oletko sinäkin saanut aikanaan hoitohevosen? Muistatko miten ihanaa sitä oli harjata tuntitolkulla kaikilla harjapakin harjoilla? Kääriä jalkoja lämpöpinteleihin? Selvittää harjaa ja häntää? Jotkut hevoset nauttivat perusteellisesta hoitamisesta, mutta kaikki eivät. Jos pitkät hoitorupeamat ovat hevosen mieleen, voisiko talliajan käyttää joskus pelkästään siihen?

Kävelyttäminen. Mitä jos kävelisitkin omin jaloin? Mitä, jos antaisit hevosen tutkia polun reunoja rauhassa? Talvisin koen hevosen taluttamisen rentouttavaksi, mutta aina kesäisin en. Ruoho kun on vihreämpää kaikkialla ja Nasulla on elinikäinen vihreän kielto cushingin takia. Nasun kanssa siis jätän kesällä kävelylenkit vähemmälle välttääkseni pahaa mieltä, mutta Fitz Uljas-Tuhkimon ja Koipeliinin kanssa ei ole estettä.

Uuden taidon opettelu. Hevoseni rakastavat uusien taitojen opettelua! Opetan uudet taidot ruokapalkan avulla. On riemukas hetki huomata, kun hevonen alkaa hoksata uuden asian jujua ja alkaa tarjota erilaisia ratkaisuja. Kivoja taitoja ovat vaikkapa pään laskeminen alas, kosketuskepin koskeminen ja jalkapallon tökkääminen turvalla. Nämä ovat etenkin Koipeliinin mieleen. Koipeliinilla ei muuten ratsasteta ollenkaan, vaan kaikki touhuilu tapahtuu maasta käsin.

Voit myös antaa hevosen valita. Mitä hevonen tekisi, jos se saisi päättää? Mihin se kävelisi? Millä harjalla se haluaisi itseään harjattavan? Uskallatko kysyä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *